top of page

Fra grå hverdag til farverige eventyrOvennævnte overskrift beskriver vel meget godt, hvorfor mange mennesker vælger at rejse ud i verden når de har tiden, overskuddet og ressourcerne til det. Vi rejser væk fra 6. hus og den grå hverdags hamsterhjul og rutiner i søgen efter og længslen efter eventyr og noget eksotisk (9. hus).


Jeg er netop hjemvendt fra 14 dages ferie på øen Santiago, en af Cabo Verde øerne. Et af cabo Verdes motoer er "no stress", og billedet af kirkeklokken i byen Tarrafal er et godt billede på dette. I de 4-5 dage vi tilbragte i byen var klokken konstant ti over seks. Tiden er på en eller anden led gået lidt i stå her. I en anden by på øen oplevede jeg forøvrigt det samme fænomen. Byens kirkeur var også gået i stå.


Ved første øjekast er der meget grimt byggeri på øen. Beton. Meget af det ufærdigt. Ved nærmere undersøgelse viste det sig imidlertid,, at ca. en trediedel af Cabo Verdes befolkning lever og arbejder i udlandet. Der er simpelthen ikke ressourcer nok, til at de kan forsørge deres familier derhjemme. Indimellem vender de så hjem med penge til færdiggørelse af byggeri og med penge til familien. Efter et par dages tilvænning begynder skønheden fra den omgivende natur samt den farverige skønhed hos lokalbefolkningen imidlertid let at overdøve beton byggeriet.

Der bliver ikke holdt igen på farverne i tøj valget.


En af de største oplevelser på ferien var at køre i Aluger eller "collectivo", hvor vi en enkelt gang oplevede at sidde op til 17 mennesker, inklusive plastikdunke og madvarer fra det lokale marked, på det overdækkede lad i en pickup truck. Det er svært ikke at trække på smilebåndet, når gamle damer hjælpes ombord af de øvrige passagerer, og når børn sidder på skødet af fremmede og trygt falder i søvn. På et tidspunkt var ladet så fuldt, så jeg stod på kofangeren bag på med vinden i mit sparsomme og derfor ikke særligt flagrende hår.Aluger eller "collectivo. Jeg var en af de første til at stige på, men som det ses. Ikke den sidste.


Hjemme i lille Danmark er vi vant til at tingene kører efter en stram tidsplan. Al offentlig transport kører for det meste effektivt og til tiden. Og når den ikke gør, er der sure miner. Sådan er det bestemt ikke på Santiago. Alugeren kører, når der er tilpas mange mennesker med og ikke før, og det lokale karneval der skulle starte klokken 15, startede klokken 18, men som en lokal politibetjent smilende bemærkede:" Carnival never on time".


Hjemvendt fra ferie byder 6. hus hurtigt velkommen til hverdagens pligter og gøremål, job og sundhesspørgsmål, og "no stress" motoet synes hurtigt langt væk. Feber, snue, mavehalløj, kalender planlægning, mails mm. Pludselig er 9. hus` forunderlige og anderledes verden lige så fjern i bevidstheden som den er i km. afstand. Men, men, men ..... Måske en lille snert af en anden kultur er blevet en del os alligevel og påvirker vores fremtidige valg i retning af en levevis, hvor vi bedre selv kan følge med, og som giver mere mening. .
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page