top of page

Arv, miljø - og valg

Er det arv, miljø eller valg, der afgør, hvordan vi udtrykker vores horoskop?Jeg er af den generation (Pluto i Vægten), der allerede i slut-trediverne oplevede min første Pluto-kvadrat (Pluto i kvadrat til sig selv) - men først nu, midt i 40'erne, står i Uranus-oppositionen.


For mig handlede Pluto-kvadraten om at træffe nogle svære, men vigtige valg. At dedikere mig til det, der gav mig mening og lytte til det, som trængte sig på og blev mere og mere uomgængeligt. Personligt er jeg taknemmelig for, at jeg så tidligt i livet fik lov at opleve den dybe tranformation, som Pluto-kvadraten i virkeligheden (ofte) er. Jeg husker ganske vist også, at jeg i perioder havde en følelse af, at få pænt mange "tæv" for alle de valg, jeg traf af de forkerte årsager. Men med tiden blev det til en "bring it on" attitude og med endnu mere tid en ro og dyb taknemmelighed.


Plutos budskab "hvad der ikke er ægte, vil ikke bestå" er meget smukt og kærligt - men ofte først bagefter!


For mig personligt (og uden tvivl for mange i min generation) var timingen i Plutos læring den helt rigtige. En trædesten på min vej - og på vejen til den (noget sene!) Uranus opposition.


Men interessant nok, er det jo individuelt.


Eksempelvis var timiningen for min far (som nu har gennemlevet sin (første...) Uranus-runde), og hans generation, omvendt. Min fars Uranus-opposition peakede i 1970'erne, da han var omtrent 40 år, mens Pluto først gik i kvadrat til sig selv næsten et årti senere.


Så ikke nok med, at vi alle har unikke horoskoper. Rytmen i vores livsforløb er også forskellige.


Arv, miljø med mere


Som samfundsvidenskabeligt uddannet, kan jeg ikke lade være med at tænke i, hvordan man ikke-astrologisk kan beskrive det, vi som astrologer ser udfolde sig i et givent horoskop.


Der er jo mange måder at anskue et horoskop på, og stadig den dag i dag kan man nok finde astrologer, der befinder sig i begge ender af skalaen mellem determinisme og det frie valg. De fleste af os ligger nok midt imellem, med vægt på at det er vores valg, der definerer hvordan vi udtrykker den mangfoldighed af muligheder, som vi rummer.


Jeg er af den overbevisning, at vi selv vælger vores horoskop. Det beskriver vores nedarvede mønstre og det, vi skal lære. Det vi skal udvikle og det, vi skal afvikle. Uanset hvad, er fødselshoroskopet i hvert fald det, vi bliver født med. Man kunne kaldet det vores "DNA". Vores ARV.


Skiller man to tvillinger ad ved fødslen, vil de have nogenlunde samme horoskop. Samme arv. Arketyperne i horoskoperne er de samme. Det, der adskiller dem er deres rammebetingelser. Deres opvækst. Autoritererne. Vennerne. Deres MILJØ.


Arketyperne i de to horoskoper vil stadig være de samme. "As above, so below". Og de må nødvendigvis blive udtrykt gennem tvillingerne. Men hvordan de kommer til udtryk, kan være meget forskellig. Tvillingerne ville måske i det tænkte eksempel selv argumentere for miljøets indflydelse. For miljøet har da også meget at sige, for ikke at nævne den psykopatiske chef og alle de andre røvhuller... ;-)


For nogle år tilbage talte man meget om at bryde den sociale arv. Astrologisk er vi nok nærmere optaget af, at træffe bevidste, frie valg. De valg kan for nogle handle om at bryde den sociale arv, for andre noget andet.


Svarene står i horoskopet - men ansvaret ligger hos os selv.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page